4Motion system swap

De ombouw van uw Golf mk2, mk3, Jetta mk2 of Vento naar 4×4 is goed mogenlijk en kan op verschillende manieren gebouwd worden:

In de meeste gevallen gaat het om auto’s als de VW Golf mk2, mk3 en Corrado die zo ver zijn klaargemaakt dat zij problemen hebben om de (te) grote hoeveelheid vermogen op de weg kwijt kunnen. Dan is het ombouwen naar 4×4 een hele goede oplossing. Er bestaan al Golfjes mk2 en mk3 die voorzien zijn van het Syncro-systeem. Dit is een 4wd systeem wat erg goed functioneerd zolang het vermogen van de auto onder de 250pk blijft. Omdat het in de meeste gevallen om veel meer vermogen gaat, moest er wat beters voor komen. Ik heb destijds een Haldex-kit ontwikkeld zodat het achterdifrentieel van de Golf mk4 R32, Audi TT of Audi S3 gebruikt kan worden. Voor deze ombouw moet ook de versnellingsbak veranderd worden naar een nieuwere type omdat de overbrenging van het achterdifrentieel gelijk moet zijn aan die van de versnellingsbak.

Syncro Achterdifrentieel Haldex Achterdifrentieel

De ombouw naar 4×4 begint in de meeste gevallen met het aanpassen van het chassis. Er zijn Golfjes en Jetta’s die al voorzien zijn van het Syncro 4×4, maar omdat deze zo weinig verkocht zijn, is het erg moelijk om er 1 te vinden die aan uw wensen zal voldoen.

De meeste willen dan ook hun huidige auto gaan ombouwen naar het 4×4, en dat begint dan bij het chassis omdat de achteras meer ruimte nodig heeft, en ook moet er nu een tussenas door de tunnel.

 Verschillende opties voor het ombouwen naar 4MOTION:

Chassis:

Optie1

Vanuitgaande dat de auto nog niet voorzien is van het Syncro systeem wil ik beginnen bij het chassis. Voor als u er mee op de weg wilt gaan rijden en er een originele benzinetank enz onder wilt hebben, is het de beste manier om de achtervloer te verwijderen om er vervolgens een Syncro achtervloer in te lassen. De gewone Golf/Jetta mk2 heeft geen hoge tunnel en zal ook omgebouwd moeten worden. De Golf mk2 G60, Corrado, Vento en de Golf mk3 hebben die al wel en hoeven niet vervangen te worden.

Optie2

De snelste manier voor een ombouw naar 4×4 is door het gat van het reserve wiel er uit te halen en te vervangen door een vlakke plaat. Voor de ophanging van de achterkant van de 4×4-as moet er dan een dwarskoker gelast worden tussen de 2 chassisbalken om daar de steun van de achteras aan te kunnen monteren. Dit werkt het eenvoudigsten goedkoopst, maar door hem zo te bouwen is het plaatsen van een originele benzinetank niet meer mogenlijk. Een racetank moet er dan nog ingebouwd worden.